Fotinis Basket - ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΓΕΜΙΣΤΑ MAMACAS
23.07.2016

ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΓΕΜΙΣΤΑ MAMACAS

Ανακαλύψτε μαζί μας τα κλασσικά πεντανόστιμα γεμιστά.
Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό με την πιο εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία.

 
Fotinis Basket-ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΓΕΜΙΣΤΑ MAMACAS
ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
20 ΛΕΠΤΑ
ΜΕΡΙΔΕΣ
4-5 ΑΤΟΜΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
# ΛΑΔΕΡΑ, ΡΥΖΙ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 3 μέτριες ώριμες ντομάτες + 2 – 3 ακόμη, ξεφλουδισμένες, για το χυμό τους
  • 3 πράσινες πιπεριές, στρογγυλές (προτιμάμε τις ανοιχτοπράσινες που έχουν λεπτή σάρκα)
  • 2 μέτρια κολοκύθια
  • 2 μελιτζάνες, τσακώνικες
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι (προτιμάμε την εκλεκτή Σερραϊκή Καρολίνα)
  • 1 κουτ.γλυκού για κάθε γεμιστό ΜΕΙΓΜΑ ΓΕΜΙΣΤΑ MAMACAS
  • 1/2 φλιτζ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζ. κουκουνάρια, ψημένα σε τηγανάκι χωρίς λάδι μέχρι να ροδίσουν (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο 
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο για το ταψί
  • Τριμμένη φρυγανιά
  • 2 μέτριες πατάτες  ξεφλουδισμένες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προετοιμασία: Πλένουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ταψί. Πρώτα κόβουμε ένα «καπάκι» κατά μήκος από τις μελιτζάνες και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους και την ψιλοκόβουμε. Βάζουμε ψίχα, «καπάκια» και μελιτζάνες, όλα μαζί, σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε για να ξεπικρίσουν. Κόβουμε και από τα κολοκύθια κατά μήκος ένα «καπάκι», τα αδειάζουμε, τρίβουμε την ψίχα και την κρατάμε σε ένα μπολάκι. Κόβουμε ένα «καπάκι» από τις πιπεριές και αφαιρούμε τα σπόρια και τις μεμβράνες από το εσωτερικό. Κόβουμε και τις ντομάτες από την πλευρά της βάσης, για να στέκονται. Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε προσεκτικά τις ντομάτες και αλέθουμε την ψίχα στο μπλέντερ μαζί με τις 2 – 3 ντομάτες (που έχουμε για χυμό).
  • Γέμιση+γέμισμα: Η αναλογία ρυζιού-υγρών στα γεμιστά πρέπει να είναι 1 προς 3. Για 1½ φλιτζάνι ρύζι, τα υγρά που θα χρειαστούμε είναι 4½ φλιτζάνια. Μετράμε τον πολτό ντομάτας – λογικά πρέπει να βγαίνουν περίπου 2½ φλιτζάνια, αλλά υπολογίζουμε ότι μόνο το 1½ φλιτζάνι είναι υγρό, ενώ το υπόλοιπο είναι σάρκα λιωμένη (πούλπα). Υπολείπονται, λοιπόν, περίπου 3 φλιτζάνια υγρού που  τα παίρνουμε γεμίζοντας 3 φλιτζάνια νερό, τα οποία αφήνουμε κατά μέρος. Με αυτά θα περιχύσουμε μετά τα γεμιστά μέσα στο ταψί. 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Ξεπλένουμε το ρύζι σε ένα λεπτό σουρωτήρι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ΜΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ MAMACAS, την ψιλοκομμένη ψίχα μελιτζάνας (ξεπλυμένη και στυμμένη), την τριμμένη ψίχα κολοκυθιού, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια (αν βάλουμε). Σωτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε  τα 2½ φλιτζάνια πολτό ντομάτας  αλατοπιπερώνουμε λίγο και το αφήνουμε να πάρει μια βράση για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ανακατεύουμε καλά και με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα λαχανικά, χωρίς να στριμώχνουμε το ρύζι, περίπου μέχρι τη μέση. Όση γέμιση περισσέψει τη βάζουμε χύμα στο ταψί, ανάμεσα στα γεμιστά. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε και αυτές στο ταψί. 

  • Περιχύνουμε τα γεμιστά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα 2 φλιτζάνια από το νερό που έχουμε υπολογίσει. Το τρίτο φλιτζάνι ίσως να μη χρειαστεί, αφού τα ίδια τα λαχανικά (ιδιαίτερα οι ντομάτες) βγάζουν άφθονα δικά τους υγρά. Σκεπάζουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους και πασπαλίζουμε με την φρυγανιά. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Όταν το φαγητό πιει τα υγρά του, δοκιμάζουμε το ρύζι και αν δεν είναι εντελώς βρασμένο, προσθέτουμε το τελευταίο φλιτζάνι νερού που αφήσαμε στην άκρη. Όταν το φαγητό μελώσει, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα πριν το σερβίρουμε.

ΓΕΜΙΣΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΚΑΣ
ΓΕΜΙΣΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΚΑΣ
Η απόλυτη εκρηκτική γεύση και νοστιμιά.
1 κουταλιά του γλυκού για κάθε γεμιστό με το
" Μείγμα γεμιστά MAMACAS"
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί για να ψηθεί καλά μέσα το ρύζι.
Μετά την πρώτη μισή ώρα το βγάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Καλή επιτυχία !!!
Copyright © 2015-2017 Fotinis Basket. All rights reserved.    Design: Kommigraphics    Development: Lab21