

02.05.2024
ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΓΑΣΤΡΑΣ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙ ΝΟ 2
Κατσικομακαρονάδα στην γάστρα η απόλυτη νοστιμιά της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Μπορείτε να τροποποιήσετε την συνταγή με ότι κρέας έχει απομείνει από την σούβλα ή την ψησταριά .

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
60 ΛΕΠΤΑ ΜΕΡΙΔΕΣ
6-8 ΜΕΡΙΔΕΣ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 1 κατσικάκι σπάλα με το κόκαλο, βάρος 2.000-2.200 kgr
- ( άκοπη ή κομμένη στα δύο, αν δεν χωράει στην κατσαρόλα)
- 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 2 καρότα, σε χοντρές ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, χωριστά τα φύλλα από τα κοτσάνια, όλα ψιλοκομμένα
- 2 ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
- 2 .κ γλυκού δεντρολίβανο σπασμένο ( Fotinis Basket )
- 2 .κ γλυκού ρίγανη ( Fotinis Basket )
- 2 κ.γλυκού θυμάρι ( Fotinis Basket )
- 2 φύλλα δάφνης ( Fotinis Basket )
- 40 γρ. μουστάρδα πικάντικη
- 150 ml ελαιόλαδο
- 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή 30 ml λάδι
- 500 γρ . χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο Νο 2
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη ( Fotinis Basket )
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 280 γρ. ξηρό ανθότυρο, χοντροτριμμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ( Fotinis Basket )
- 2 -3 κ.σουπ Μείγμα για κοκορέτσι & γαρδουμπάκια ( Fotinis Basket )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C.
- Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με 100 ml λάδι , το κατσικάκι για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά όλες τις πλευρές.
- Μεταφέρουμε σε πιατέλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα για 2-3 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αδειάζουμε σε γάστρα και προσθέτουμε τα κοτσάνια μαϊντανού, τις ντομάτες, τα μυρωδικά, τα φύλλα δάφνης και 200 ml νερό. Αλείφουμε το κρέας με τη μουστάρδα και το βάζουμε πάνω στα λαχανικά.
- Σκεπάζουμε με μια βρεγμένη λαδόκολλα (με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε μια… επιπλέον γάστρα μέσα στη γάστρα – το κρέας έτσι θα γίνει λουκούμι) και στη συνέχεια με το καπάκι της γάστρας.
- Ψήνουμε για 2-2½ ώρες, μέχρι το κατσικάκι να μαλακώσει (κάθε τόσο το βρέχουμε με τα υγρά του). Βγάζουμε την κρέα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Όσο περιμένουμε, βράζουμε τα ζυμαρικά, για 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λέει η συσκευασία.
- Ξεψαχνίζουμε το κρέας και το ψιλοκόβουμε.
- Σουρώνουμε τα υγρά της γάστρας σε ψιλό σουρωτήρι, πιέζοντας τα στερεά υλικά για να πάρουμε τη νοστιμιά τους .
- Ρίχνουμε το σουρωμένο υγρό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μειωθεί σχεδόν στο μισό και να μελώσει.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο βούτυρο ή σε λίγο λάδι το ψιλοκομμένο ψαχνό μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα και τα βρασμένα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο, τα φύλλα μαϊντανού, ρίγανη και το λεμόνι και ανακατεύουμε.
- Πασπαλίζουμε με το ξηρό ανθότυρο και σερβίρουμε.
-
Μην ξεχάσεις το μυστικό !

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Copyright © 2015-2025 Fotinis Basket. All rights reserved.
Design: Kommigraphics
Development: Lab21