ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ
Μια πεντανόστιμη νηστίσιμη καρυδόπιτα που θα σας εκπλήξει με την νοστιμιά της
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 1⁄2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα ηλιέλαιο
3/4 της κούπας καστανή ζάχαρη (Fotinis Basket)
1 κούπα γάλα αμυγδάλου
1 κούπα νερό
1 κούπα ψιλοκομμένοι χουρμάδες (Fotinis Basket)
1/2 κούπα σταφίδες μαύρες (Fotinis Basket)
1 κούπα καρυδόψιχα ψιλοκομμένη (Fotinis Basket)
2 κουτ. γλυκού καφές στιγμιαίος
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη (Fotinis Basket)
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη (Fotinis Basket)
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ (Fotinis Basket)
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (Fotinis Basket)
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι (Fotinis Basket)
Σιρόπι
500 γρ. (2 κούπες) νερό
500 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας (Fotinis Basket)
φλούδα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για να ετοιμάσουμε τη νηστίσιμη καρυδόπιτα με χουρμάδες, σταφίδες και καφέ, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185° C και λαδώνουμε καλά ένα παραλληλόγραμμο ταψί 25 x 40 εκ.
- Βάζουμε τη γάλα αμυγδάλου σε μια κατσαρολίτσα και σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε στο ζεστό γάλα τον στιγμιαίο καφέ μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε τους χουρμάδες και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γάλα στην άκρη για 15-20 λεπτά.
- Κοσκινίζουμε τα αλεύρια, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα στο μπολ του μίξερ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σπάτουλα να αναμειχθεί.
- Ρίχνουμε τα μουλιασμένα ξερά φρούτα με τη γάλα και προσθέτουμε το νερό, τα καρύδια και το ηλιέλαιο.
- Ανακατεύουμε στο μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα (δεν το παρακάνουμε με το χτύπημα).
- Αδειάζουμε στο ταψί, στρώνουμε ομοιόμορφα και χτυπάμε ελαφρά το ταψί στην επιφάνεια εργασίας, για να φύγουν οι πολλές φυσαλίδες αέρα.
- Ψήνουμε την καρυδόπιτα για 1 ώρα. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμη, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι. Αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε
- Όσο το κέικ ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού. Αφήνουμε να βρούμε σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βρούμε για 3-4 λεπτά (από όταν αρχίσει να κοχλάζει), να πούμε ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού.
- Μόλις βγάλουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το σιροπιασμένο γλυκό να κρυώσει και να χρησιμοποιήσει το σιρόπι, προτού σερβίρουμε.